Alumínium terasztető – teraszfedés

Nyár van, meleg van, esetleg még az eső is esik. Van egy teraszunk, de nem tudjuk használni. Jó lenne egy tető fölé, ami még nem kelt zárt érzést, világos van alatta, megvéd a nap forró sugaraitól és az esőtől.

De miből építsük a teraszfedést?

Első kérdések, amik felmerülnek, hogy mennyibe kerül, mennyire esztétikus, mennyire passzol az épülethez és mennyi karbantartást igényel? Ha minimál összegből kell megoldani akkor egy fa szerkezetre épített polikarbonát tető a legkedvezőbb árú megoldás. Ez karbantartás szempontjából a legnagyobb utólagos munkákat igénylő választás. Fordított eset egy alumínium terasztető üvegfedéssel és fölé épített, mozgatható árnyékolással. Ez az előbbi szerkezethez képest kb tízszeres befektetést és töredék karbantartást igényel, maximális esztétika mellett.

Teraszfedés megoldása

Az alumínium terasztetőt azonban kombinálhatjuk a polikarbonát fedéssel. Ez nagyjából egy félutas megoldást jelent a kettő között viszont egy nagyon dekoratív megoldás, hajszálnyira megközelítve az utóbbit. 

Az alumínium terasztető szerkezet akár megegyezhet az üveges megoldással. A lényeg, hogy az üveget helyettesítő polikarbonát mezők ne direkt rögzítéssel jerüljenek felszerelésre a rendszerbe. A hőmozgásnak helyet kell biztosítani az alumínium terasztető rendszerben. Azaz olyan megfogatást kell alkalmazni, ahol vízzáróan leszorító, gumírozott  alumínium profilok közé lehet elhelyezni a táblákat. A csavaros rögzítéssel a táblák megrepedhetnek, a kamrák elkoszolódnak.

A teraszfedésben a polikarbonát táblák párazáró és páraáteresztő ragasztófóliával történő lezárása már egy természetes kezelés, amit semmiképp sem szabad mellőzni.

Az alumínium terasztető kialakítása polikarbonát táblákkal

Egy alumínium terasztető rendszerbe a megfelelő polikarbonátot kell kiválasztani, hogy a kellő és megkívánt komfortot elérjük. Azaz kellően legyen világos, de ne lehessen alatta megfőni a nyári melegben. Tehát valami olyan típus kell, ami részben átengedi a fényt, de a napsugár forróságát távol tartja. A megoldás rendkívül egyszerű: a hötükrös polikarbonát tábla az alumínium terasztetőben. Ez a kombináció az említett paraméterek mellett a legjobb teraszfedés megoldás.

Ezzel a teraszfedés megoldással nem tűz át a nap, nem leszünk kitéve a közvetlen napfénynek, viszont világos színe, felülete végett az őszi, téli időszakban sem lesz sötét alatta, jelentősen nem sötétíti a terasz melletti belső tereket.

Tehát a javasolt teraszfedés megoldás, ami esztétikus, minimális karbantartást igényel és árban is még elérghető, az az alumínium terasztető, hőtükrös polikarbonáttal.