Ginek és a hozzájuk legjobban passzoló fűszerek

gin fűszerA gin a szeszes italok legnépszerűbb tagja, hiszen fogyasztása egy rendkívüli és különleges, szinte magával ragadó élmény. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy számos ízben megtalálhatjuk őket, valamint akár mi magunk is ízesíthetjük őket. Ennek jobb megismeréséhez a mostaniakban rövidebben beszélünk a ginekről és a hozzájuk legjobban passzoló fűszerekről.

Milyen fűszerek közül válogathatunk?

A ginek fűszerezését illetően szerencsére számos alapanyag áll rendelkezésünkre, amik többnyire az alábbiak lehetnek:

  • tipikus fűszerek,
  • gyümölcsök,
  • virágok.

Részletesebben a fűszerek, gyümölcsök, valamint virágok közül a legnépszerűbbek valamint a leggyakrabban használtak az alábbiak:

  • borókabogyó
  • perzsa rózsa szirom és bimbó
  • csillagánizs
  • kardamon
  • rózsabors
  • levendula
  • hibiszkusz virág
  • málna
  • áfonya
  • citrom
  • grapefruit

Sajnos ezek nagy részének a beszerzése nem minden üzletből lehetséges. Ilyenkor se aggódjuk, hiszen számos olyan webshop létezik, amik a ginek valamint gin fűszerek értékesítésével foglalkoznak legyen az bármilyen kiszerelésben és íz variációban.

Ráadásul a gyümölcsöket akár még mi magunk is kiszáríthatunk, ha van hozzá kedvünk, legyen az málna, áfonya vagy citrusok. Használhatjuk erre a célra sütőnket vagy egy gyümölcsszárítót is, ha esetleg rendelkezünk egy darabbal.

Milyen ginek közül válogathatunk?

Ahogy a fűszerek terén is számos lehetőségünk van a ginek terén is egyaránt igaz ugyanez. Számos márkával és ízesítéssel találkozhatunk ezen a téren, így a választás sokszor nehéznek tűnhet elsőre.

Elmondhatjuk hogy az alábbi területeken válogathatunk gineket illetően:

  • hazai italok,
  • külföldi italok
  • hagyományos gin (london dry, plymouth, stb)
  • ízesített ginek (meggyes, levendulás, stb)

Az, hogy melyik kategória mellett is tesszük le a voksunkat teljesen rajtunk áll, nekünk kell eldöntenünk azt. Abban biztosak lehetünk, hogy a hagyományos ginekkel nem nyúlhatunk mellé, mindig jó választásnak bizonyulnak. Megemlíthetjük itt a London Dry-t, valamint a Plymouth gint is, amik egyaránt jó megoldások abban az esetben is, ha házilag szeretnénk fűszerezni italunkat.

Mit mivel párosítsunk?

Elmondhatjuk, hogy a ginek fűszerezését illetően szinte bármilyen említett fűszereket, gyümölcsöket és virágokat keverhetünk ízlésünkhöz igazodva.

Egy bogyós gin ital eléréséhez a legjobb ízesítés, ha sima gint, áfonyával, esetleg málnával, tonikkal keverünk. Rózsás-meggyes gin italhoz egy ízesített gyümölcsös gin a legjobb, valamint ízlés szerinti rózsa fűszer, esetleg citrom, méz és olivaolaj. Egy levendulás gin-tonic eléréséhez a legjobb a hagyományos gin, szárított levendula, citrom tonic.

Abban az esetben, ha gin tonic fűszereket keresnénk, azokat webshopból is könnyen beszerezhetjük. Például a gin tonik fűszerek közepes csomagolásban tökéletes alapot nyújtanak ahhoz, hogy számos receptet kipróbálhassunk.

Összegezve:

Szerencsére tehát  számos fűszer, gyümölcs valamint szárított virág áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy megalkossuk a saját fűszerezett ginünket, így bátran kísérletezhetünk ezekkel.