Hogyan szigeteljünk

Azaz mit kell figyelembevenni a helyes szigetelés kialakításakor?

„Szigeteljünk jó vastagon” –mondaná egy laikus, amiben részben igaza van, de ez még nem elégséges. A helyes válasz, hogy ésszerű vastagságban szigeteljünk, ami nagyon fontos, hogy folyamatos vonalvezetéssel, illetve a hőhidak mérséklésével, valamint hőtechnikailag arányos szerkezetet hozzunk létre. Mit is jelent mindez?

Az ésszerű vastagság azt jelenti, hogy egy 38 cm vázkerámia (pl Porotherm) szerkezet esetén általában már kitűnő eredmény érhető el 10-12 cm vastag szigeteléssel. Ez „U” értékben nagyjából 0,18-0,2 W/m2K –t jelent. 20 cm vastagság esetén ez az érték 0,13, 30 cm vastagságnál 0,1, ha elhagyjuk a szigetelést, akkor pedig 0,41. Tehát 10cm-ről 30-ra kell növelni a vastagságot, ha felére akarjuk csökkenteni a transzmissziós hőveszteséget.

Arányos szerkezet. Azaz, ha mégis úgy döntünk, hogy 20 cm vastag szigetelést helyezünk el akkor a többi szerkezeti elem szigetelőképességét is növelni kell. Azaz a padlószerkezetben az átlag 7-8 cm-t is 10cm fölé érdemes vinni, a zárófödémben, tetőszerkezetben a 20 cm-t (ha helyesen tervezett) 25-30 cm-re kell növelni. Ezen kívül a lábazatra is elkél a legalább 15cm vastag keményhab és a nyílászáróról sem szabad megfeledkezni, tehát csak a 3 rétegű üvegezés felel meg, és tanácsos a 90mm beépítési szélességű profil választása. Ha ezen szerkezetek valamelyikén spórolunk, akkor a hőáramok megtalálják a szerkezet gyenge pontját, azaz törekednek arra, hogy a kisebb ellenállás felé távozzanak. (Általában a nyílászárók és a hőhidak bizonyulnak a gyenge pontnak). Számszerűen sikerül mérsékelni a hőveszteséget, de nem olyan hatékonyan, mintha az arányosságra törekednénk.

Folyamatos vonalvezetés. Ez szokott általában a kivitelezők „Achilles ina” lenni. Például egy homlokzathoz csatlakozó lépcső, vagy erkély úgy működik mint egy hűtőborda. Ha ilyen helyeken megszakad a szigetelés vonala, akkor komoly hőhíd hatás alakul ki (komoly hőhíd=penészesedés!), tehát ezeket kezelni kell valahogy. Az épületszerkezetek csatlakozásai is alapvető hőhidak. A különböző építőanyagok más és más hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Azaz például egy vasbeton szerkezet hővezetése kb tízszerese egy vázkerámia falazóelemnek (ez fal-födém csatlakozásnál kritikus). Ennek következtében a rajta átáramló hőveszteség is nagyobb lesz. Ez ellen némileg védekezhetünk a szakszerűen tervezett hőszigeteléssel.

A hatékony és a rosszul kivitelezett hőszigetelés között minimális anyagi különbség, viszont annál nagyobb szerkezeti, komfort és élettani problémák jelentkeznek. Ha tanácsra van szüksége, keresse fel irodánkat.