Nyílászáró beépítő anyagok

Beltéri ajtó beépítése

Egy beltéri ajtó szerkezeti elemei a tok, takaró, ajtólap, kilincs, rozetta, ajtópánt.

Elsőként az ajtótokot kell összeszerelni, amihez egy csavarhúzóra van csupán szükségünk, hogy a vízszintes és függőleges tokrészt az összehúzó csavarral fixáljuk. Ezután az összeszerelt tokot beillesztjük a falnyílásba. Gyakorlatilag ez a lépés határozza meg, hogy a beszerelt beltéri ajtó megfelelően fog-e működni, vagy sem. A tokot kétféle módon fixálhatjuk a falnyílásban, faékekkel vagy beépítő szettel. A faékeket vagy a beépítő távtartó/szorítókat a jellemző pontokon, a felső sarkokban, a burkolat szinten és zármagasságban célszerű használni. A faékeket (két darab egymás felé fordítva) gumikalapácsal célszerű beállítani. Kellően szoros kapcsolatot kell kialakítani a tok és a fal között, viszont ügyelni, kell, hogy a tok ne deformálódjon. Az ékekkel (vagy a szettel) a tok függőleges beállítását kell elvégezni. Ehhez szükség van egy hosszú, legalább 150cm-es vízmértékre valamint egy kisebb pl 60cm-es vízmértékre, amivel a vízszintes tokrészt ellenőrizhetjük. A hosszú vízmértékkel ellenőrizni kell, hogy az ékelés során a tok sehol sem “hasasodott” ki. Az ajtótok belső méretét több helyen ellenőrizni kell egy mérőszalaggal. Ha ékeket használunk, akkor megfelelő hosszúságú támaszokkal biztosítani kell a belső méret tartását. A méretbeli eltérést 2mm alatt kell tartani. Normál esetben az ajtólap és a tok mérete között 5 mm különbség van. Nagy tokdeformáció esetén az ajtólap beszorul vagy az ajtólapon a zárnyelv nem éri el a tokon a zárfogadót. Ha  az ajtótok nem függőleges, akkor az ajtólap nyitáskor a burkolatnál megszorulhat vagy éppen magától kinyílhat, esetleg záródhat. 

Ha a tok pontosan bekerült a falnyílásba, akkor jöhet a pisztolyhabbal történő végleges rögzítés. A pisztolyhab lehet kézi vagy pisztolyos. Utóbbi esetben szükség van egy hab pisztolyra is. A habot “pogácsákban” kell felhordani a tok és a fal között a jellemző helyeken: sarkokban, burkolat magasságban, zármagasságban, plusz egy-egy helyen arányosan. A hab kikötéséig a tok közi távtartókat bent kell hagyni. A pisztolyhab kiválasztása nem elhanyagolható. Sztenderd szerelőhab esetén finoman kell szabályozni a  kiömlését, ellenkező esetben a hab kifut, ami kellemetlen, ragacsos szennyeződést okoz a falon vagy a tok látszó felületén. Továbbá a nagy kidagadás eldeformálhatja a tokot is. Alacsony tágulású pisztolyhab használata javasolt ennek kiküszöbölésére. A hab kikötési ideje szintén fontos. Minél gyorsabban szilárdul meg, annál előbb terhelhető a tok. Ajánlott termék erre a feladatra a Tytan Professional Ultra 70. A két javasolt tulajdonság mellett mintegy 50% nagyobb kihozatalt is nyerünk ezen termék alkalmazásával.

A következő lépés az ajtólap felszerelése. Az ajtólapot fel kell szerelvényezni, azaz a pántot bele kell hajtani az ajtólapba. Ehhez célszerű egy hosszított imbuszkulcsot vagy egy csavarhúzót használni. Továbbá fel kell szerelni a kilincset illetve a rozettát. Ehhez szükségünk lehet egy akkus csavarbehajtóra illetve a csavarhoz illeszkedő bithegyre. Ha átmenő csavaros rögzítésű a kilincs, akkor az átmenő csavar helyét fúrószárral elő kell fúrni. A kilincs-kilincstengely rögzítése szintén imbuszkulccsal történik. Utólsó mozzanatként a pánttáskánál kell beállítani a pánt rögzítési mélységét, amit szintén imbuszkulccsal tudunk elvégezni.

Legvégül a tok ellentétes oldalára felkerülhet a takaró, amit egy-egy szilikon pöttyel érdemes beragasztani. Az ajtólapot be kell csukni a tokba, hogy a pisztolyhab végső kikötésével a tok és az ajtólap “összedolgozza” magát.

A tapasztalatok alapján a falsík egyenletlenségei a tok beépítése után jelennek meg látványosan. Ezt még festés előtt tanácsos orvosolni. A tok és a fal közötti hézagokat festhető akril tömítővel lehet kijavítani. Az esetlegesen kifolyt pisztolyhabot purhab tisztítóval tudjuk eltávolítani.

Tehát egy beltéri ajtó beépítéséhez szükséges eszközök: 

  • Vízmérték, 600 és 1500mm-es
  • Gumikalapács
  • Csavarhúzó
  • Imbuszkulcs készlet
  • Akkus csavarbehajtó 
  • Bithegy
  • pisztolyhab pisztoly
  • pisztolyhab
  • Szilikonpisztoly
  • Akril tömítő