Purhabok 2

Speciális purhabok

Polisztirol ragasztóhab

EPS, XPS hőszigetelő elemek épületszerkezetekhez történő ragasztására alkalmas alacsony tágulású ragasztóhab. A hagyományos ragasztóhabarccsal szembeni előnye, hogy felhasználáskész ragasztóanyag, könnyebben szállítható, tárolható a hőszigetelő táblák hézagkitöltése is rögtön lekezelhető.

Falazóelem ágyazó

Vékonyágyazású vázkerámia, sejtbeton falazóelemek egymáshoz rögzítésére alkalmas, nedvességre kikötő, alacsony tágulású, terhelhető.

Tytan Speciális Purhabok

Ezek a termékek olyan építés-szerelési feladatokra lett tervezve, ahol a gyorsaság, hatékonyság, minőség számít a szakembernek. Ezek egy rendkívül sokoldalúan használható építőanyagok. Van azonban néhány tulajdonság, amivel “együtt kell élnie” a szakembernek, ha dolgozik vele. Kifújásakor a szakembernek ismernie kell az adott habot, milyen gyorsasággal jön ki a pisztolyból, mennyire tapad meg a felületen, mennyire dagad ki a kinyomás után és mennyi idő alatt szilárdul meg, azaz vágható, terhelhető vagy éppen eltakarható (vakolattal, szerelt szerkezettel stb…).

Finomabb szerelési munkáknál, különösen akkor, ha már vannak végleges burkolatok, szerkezetek az építéshelyen, nagyobb odafigyelést igényel a purhab használata. Kerülendő, hogy lefollyon a járólapra, parkettára, vagy rákenődjön ajtótokra, falburkolatra. Itt sokat számít, hogy mennyire jól szabályozhatóan fújható ki a palackból, illetve kifújás után mennyire tágul tovább a térfogata. Ilyen esetben is a tágulás követelmény, hiszen a kontaktot, a legnagyobb felületen történő tapadást valamint a kívánt hézagkitöltést így lehet elérni. De ennek mértéke ne legyen túl nagy.

Az ilyen jellegű munkáknál a gyors kötési idő is javítja a hatékonyságot. Ha kifújás után minél hamarabb rá lehet dolgozni a purhabra, akkor azzal időt takarítunk meg. 

Olyan épületeknél, ahol a hőtechnikai paraméterek betartására a legapróbb részletességig oda kell figyelni, ott a hézagkitöltő szerep mellett fontos követelmény a hab szerkezete. Mint minden hőszigetelő elem akkor hatékony, ha minél több levegőcella található benne azaz a “légbuborékok” minél kisebb mérettel és minél nagyobb számban fordulnak elő benne. A hatékonysághoz hozzátartozik a flakonból kihajtható purhab mennyisége is. Sztenderd esetben ez 40-45 liter szokott lenni, azonban a 65-70 literes kifújható mennyiség anyagilag is kedvezőbbé tud tenni egy terméket.

Az említett paramétereket összehangolva három speciális purhab elérhető a Tytan kínálatából:

Tytan 60 másodperc ragasztóhab

Egy perc alatt elindul a felületi kötés, a kifújás után másfél órával eléri a végleges kikötés közeli állapotot, mérsékelt kidagadás mellett. Ideális beltéri ajtók szereléséhez, ahol a tok beszerelése után másfél órával felrakható a takaróléc, az ajtólap és az ékeket, támaszokat ki lehet venni. Illetve gipszkartonok, lépcsőelemek, párkányok szereléséhez ideális, ahol fontos, hogy a beállított vízszintes, függőleges síkok mielőbb beállíthatóak legyenek és meg is maradjanak. Elsősorban ragasztóhab.

Tytan Professional Ultra 70

Sűrű szerkezetű hab 70 literes kihozatallal és másfél órás végleges kikötési idővel. Felhasználási területe a Tytan 60 másodperchez hasonló. Azonban szerelőhabként a hőszigetelési feladatokhoz is használható. Tehát hőszigetelő táblák hézagkitöltésére, homlokzati nyílászárók szerelésére.

Tytan 2020

Igen sűrű cellákkal kikötő purhab, ami 60%-al jobb hőszigetelési képességgel rendelkezik a sztenderd szerelőhaboknál. Ideális magas hőszigetelési követelményű nyílászáró beszereléséhez.