Teraszfűtés kültéri infrasugárzókkal

Miért van szükség kültéri infrafűtésre?

Az infravörös elektromos kültéri fűtőtestek a következő célokra használhatók:

1. Jéggátló rendszerként. A fűtőelem működési elve azoknak az infravörös hullámoknak a terjedésén alapul, amelyek felmelegítik az egység közelében lévő összes tárgy felületét. Ennek eredményeként biztosított az állandó hóolvadás, ami megakadályozza a jégképződést. Folyamatos infrasugárzás hatására a lecsapódó nedvesség elpárolog. A sugárzás hasznos hatását az utak, épületbejáratok, valamint tornácok és utcai lépcsők jegesedésének megelőzésére használják.

2. Kültéri területek fűtésére. A kültéri infrasugárzók működési elve abban különbözik a hagyományos fűtési rendszerektől, hogy a sugárzási folyamat során nem a levegő melegszik fel, hanem a tárgyak felülete. Ugyanakkor a felmelegedés olyan mértékben megy végbe, hogy körülbelül 8-10° C-kal magasabb hőmérsékletet érezhetünk, mint a környező levegőé. A szabadtéri kávézók, sörözők és éttermek fűtésére igen alkalmasak ősz és tavaszi időszakban vagy hideg nyári estéken.

A működési komfort növelése és a költségek csökkentése érdekében az infravörös fűtőtesteket gyakran programozható termosztáttal vagy mozgásérzékelővel együtt szerelik fel. A szabályozók segítenek a fűtési folyamat teljes automatizálásában, és az energiafelhasználás optimalizálásával körülbelül 40%-kal csökkentik a költségeket.

A kültéri infrasugárzók típusai

kültéri infra teraszfűtés
A kültéri teraszok hatékonyan fűthetők infrasugárzókkal

A modern univerzális kültéri infra fűtőberendezések eltérő céllal és kialakítással rendelkeznek. Annak érdekében, hogy jól válasszunk, világosan meg kell látnunk, milyen követelmények vonatkoznak a telepítésre. Az infratermékek több kategóriába sorolhatók: a kötőelemek típusa, a felhasznált energiafajta, valamint a gyártási jellemzők szerint.

A fűtőtestek típusai a rögzítőelemek típusa szerint lehetnek állványra szerelhetők vagy horgonycsatlakozókra rögzítettek. Vannak mobil infrák is (főleg nyílt területeken használják a súlyos fagyok kezdete előtt). A felfüggesztett elektromos vagy gázfűtésű infrákat speciális oszlopokra szerelik vagy a mennyezetről lógatják alá. Népszerűek a gomba formájú, nagy reflektorral ellátott mobil gázégésű infrasugárzók. Ezek teljesítménye 6-10 kW között állítható, ami biztosítja a körzet gyors felmelegedését akár téli fagyban is. Elektromos kültéri infrasugárzókat teraszfűtésre fali konzolok segítségével is telepíthetünk.

A felhasznált energiaforrás szerint a gáz és a villanyáram a megkülönböztetés alapja. Különbséget tehetünk továbbá a berendezések két további kategóriája között: fűtésre háztartási és ipari infra berendezéseket használnak. A kültéri, ipari jellegű teraszfűtő termékek nagy teljesítményű rövidhullámú sugárzók, alkalmasak kosárlabdapályák, uszodák fűtésére is. Telepítésük előtt ajánlatos pontosan tisztáznunk, mi a különbség az infrapanelek és sötétsugárzók között.