Tömegfal

A tömegfal lényege, hogy az üvegezett felület mögött egy nagy tömegű falszerkezetet helyezünk el. A nagy tömeg nagy hőtehetetlenséggel párosul. Az elgondolás szerint a napsugárzás felmelegíti a falszerkezetet, ami teljes keresztmetszetében feltöltődik energiával, majd azt lesugározza a beltér felé. A nagyobb tömeg hosszabb ideig töltődik illetve adja le az energiát. A rendszer nyilván az átmeneti hónapokban a leginkább hatékony, tehét október, november illetve március, április időszakokban. Nyilván ez nem feltétlenül csak azt jelenti, hogy fűtőtestként működik, hanem a felmelegedésével csökkenti a szerkezeten keresztüli hőveszteséget (A hőérzet egyik meghatározója a határoló szerkezetek felületi hőmérséklete).

A nagy szerkezeti tömeg kisméretű téglával, betonfallal, vagy nagy tömegű mészhomok-tégla fallal érhető el. Az abszorbció növeléséhez pedig a sötét felület és a megfelelő üvegszerkezet kiválasztása a cél. Az említett szerkezet hátránya viszont, hogy a hőszigetelő képessége rosszabb, mint egy vázkerámia falazóelemből (pl Porotherm) vagy könnyű mészhomok (Ytong) elemből készült szerkezet. Ez azt jelenti, hogy a társított üvegezett szerkezettel együtt is gyengébb hőszigetelő képességű. Ezen némileg javítani lehet mobil szerkezetekkel, erre az egyik lehetőség egy nagy lamellavastagságú redőny. A redőny hőszigetelés szempontjából nem méretezhető szerkezet, azonban a tapasztalatok szerint javítja a hőszigetelő képességet illetve mérsékli a nyári hőterhelést.

A Trombe fal lényegében hasonló szerkezet, csupán az alsó és felső részén egy légbevezető nyílással van megszakítva. ennek lényege, hogy a felmelegedett falszerkezetről a felszálló melegebb hőmérsékletű levegő beáramoljon a mögötte lévő lakótérbe, így növelve annak hőmérsékletét. Javítja a szerkezet hatékonyságát, ha a bevezető nyílásokat zárható lamellával látják el, valamint a Trombe fal hátoldalát hőszigeteléssel látják el.