WPC Kerítés

Kerítések típusai

A kerítés funkcionális része egy ingatlannak. Elválasztja a közterületet a magánterülettől. Ez az elválasztás lehet szimbolikus, egy alacsony sövény például, vagy lehet határozott, drasztikus, mint egy két méter magas vasbeton fal. Lehet természetes hatású, például egy fakerítés, vagy egy kőkerítés, vagy teljesen ipari, mint egy 3D drótkerítés. Kerítés építésekor több szempontot érdemes figyelembe venni. A kerítés, mint bármely épített szerkezetnél, fontos, hogy esztétikus, időtálló, az épülethez passzoló, szükség esetén biztonságos és minimális karbantartási igényű legyen. Wpc kerítés típusokból mind esztétikai mind anyagi téren van mozgási lehetőség.

Kerítés anyagválasztás

Az anyagválasztásnál érdemes súlyozni a választási szempontokat. Az egyszerű “szőrösdeszka” kerítés és egy igényes alumínium/terméskő kerítés között sok lépcső van. A tapasztalat szerint a leginkább motiváló tényező a pénz és a karbantartási igény. Akinek családi háza van a lehető legkevesebbet akar foglalkozni a fenntartással, hiszen sok sok egyéb dolog van, amire időt, energiát és pénzt kell fordítani egy kertesház esetében. A wpc kerítés ilyen esetben szerencsés választás lehet.

WPC mint kerítésanyag

A WPC egy olyan anyag, ami alapanyagából adódóan hasonlít egy természetes fa szerkezetre, viszont olyan kompozit anyag, ami nagyon jól ellenáll a környezeti hatásoknak. Anyagában megtalálható a természetes fa és/vagy bambusz valamint a műanyag és egyéb kötőanyagok. Darabolása a természetes anyagtartalom miatt a fa deszkákhoz hasonlóképpen történhet. Gépi körfűrésszel, gérvágóval, dekopír fűrésszel megmunkálható. A fával ellentétben azonban nincs “száliránya” azaz olyan rosztos szerkezete, ami a hosszirányú rugalmasságát és terhelhetőségét biztosítaná. A műanyagtartaléma miatt rugalmas, viszont csak bizonyos határok között. A keresztmetszete leggyakrabban kamrás, azaz a teljes keresztmetszetének kb a felét az üreg teszi ki. Ez anyagtakarékos megoldás valamint a szálak tömegét is csökkenti. Könnyebben szállítható, rakatolható.

WPC kerítés és az időjárás

A környezeti hatásoknak minden kültéri szerkezetnek meg kell felelni. A szélsőséges hőmérséklet, a meleg vagy a fagy károsíthatja az anyagokat. A meleg hatására az anyag tágulni kezd, a fogadó szerkezetre, rögzítés függvényében feszültséget adhat át, ami kárt okozhat. A hideg miatti hőmozgás szinén hasonlóképp lehet veszélyes, viszont a fagy már másféle problémát is okozhat. Az anyag tömörsége és kapillaritás függvényében vizet vehet fel, ami a fagy esetén térfogatnövekedéssel jár, azaz az anyagot megrepesztheti. A víztartalom és a víz szerkezeten belüli mozgása kioldhat különböző alkotóelemeket, amik máshol lerakódva esztétikai vagy vegyi összeférhetetlenségből adó problémát okozhat. A nedvesség biológiai lebontási folyamatot is elindíthat, ami az anyag öregedését okozhatja. Ez egy wpc kerítés esetében jellemzően nem történik meg.

Wpc kerítés kapcsán az alábbi linken kaphat további információt.